Az óvodai közétkeztetés mennyiségi és minőségi változása Baranya megyében 2009-2015 között / Mózes Noémi, Figler Mária, Gubicskóné Kisbenedek Andrea
Bibliogr.: p. 93. - Abstr. hun., eng.
In: Egészség-akadémia. - ISSN 2061-2850, eISSN 2063-8140. - 2016. 7. évf. 2. sz., p. 81-93. : ill.
Vizsgálati háttér: Célunk felmérni, hogy mennyire elégedettek a szülők a közétkeztetéssel, kutatásunk kiterjed a közétkeztetés által kínált ételekre és arra, hogy mennyire felelnek meg a már hatályban lévő 37/ 2014. (IV.30.) EMMI rendeletnek. Módszer: Az adatok gyűjtése céljából saját készítésű kérdőívet használtunk. 2 hetes nyersanyag kiszabatokból étrend, tápanyag és a változatossági mutatók számítását végeztük, majd ezek segítségével értékeltük a közétkeztetés helyzetét. Eredmények: Minél magasabb a szülő iskola végzettsége annál valószínűbb, hogy az egészséges táplálkozás irányelveit követi. Baranya megyében a szülők többségben megvannak elégedve a közétkeztetéssel. A konyhák nem tudják biztosítani a korcsoport számára előírt kalcium mennyiséget. A teljes kiőrlésű gabonából készült termékek gyakorisága sem megfelelő. Az étrend sótartalma meghaladja a korcsoport számára előírt mennyiséget. Következtetések: A gyermekek egészségmagatartását leginkább a szülő iskolai végzettsége és a család anyagi háttere befolyásolja. Az egészséges táplálkozás irányelvei lassan érvényesülnek a közétkeztetésben, viszont az előírásokat még mindig nem tudják maradéktalanul betartani.