Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=114412
MOB:2014/4
Szerzők:Koller Krisztina; Börcsök Nikolett; Kovács Réka; Fülöp Lili; Varga Zsófia; Figler Mária; Polyák Éva
Tárgyszavak:HYPERTONIA; TÁPLÁLKOZÁS
Folyóirat:Új Diéta - 2014. 23. évf. 5. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Magas vérnyomásban szenvedő betegek étrendjének elemzése / Koller Krisztina [et al.]
  Bibliogr.: p. 4. - Abstr. hun.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2014. 23. évf. 5. sz., p. 2-4. : ill.


A magas vérnyomás hazánkban népbetegségnek számít, amelynek kialakulásában szerepet játszik többek között a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód is. Munkánkban magasvérnyomás-betegségben szenvedők antropometriai adatait és étrendjüket hasonlítottuk össze egy önkéntes kontrollcsoportéval Az antropometriai adatok esetén az életkorhoz korrigált BMI-t, Broca-indexet alkalmaztuk. Emellett háromnapos étrendi naplót elemeztünk. A leírt étkezések energia-, makrotápanyag-, nátrium- és káliumtartalmát a NutriComp DietCAD 2.1. étrendtervező program segítségével számoltuk ki. Az adatokat leíró statisztikával (átlag, szórás), kétmintás t-próbával elemeztük MS Excel 2010 program alkalmazásával. A betegcsoport átlagos testtömege körülbelül 8,7 kilo-grammal meghaladta a kívánatos testtömeget. Ez a szignifikánsan nagyobb energiafelvételnek is tulajdonítható. A nátriumfogyasztás többszöröse volt az ajánlott érték-nek, ugyanis a részvevők nem tartották szükségesnek a gyógyszeres terápia mellett a sófogyasztás csökkentését. A magas vérnyomásban szenvedőknél tudatosítani kell, hogy a betegség optimális kezelése csak a megfelelő táplálkozási és életmódbeli ajánlások betartása mellett valósulhat meg, hiszen ezekkel csökkenthető a szív-érrendszeri betegségek okozta halálozás.