Szarvashús az étrendünkben / Veresné Bálint Márta, Lichthammer Adrienn, Tátrai-Németh Katalin
Bibliogr.: p. 10. - Abstr. hun.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2014. 23. évf. 4. sz., p. 7-10. : ill.
Országos vizsgálatok eredményeinek ismeretében lehet olyan, reális célokat megfogalmazni, amelyek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez. A "TÁMOP 4.2.2.A-11" projekt keretében két, felsőoktatási intézmény közösen vizsgálta a szarvashús nagyobb mértékű alkalmazásának lehetőségét. Célunk volt a szarvashússal készülő ételek receptjeinek kidolgozása (hagyományos, korszerű módon), a tápanyagtartalom változásának bemutatása, az organoleptikus vizsgálat, valamint az egészségmegőrző táplálkozásba és a betegek étrendjébe illesztés. A szarvashús a Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpontjának farmjáról származott. Az új, közétkeztetési rendeletben megjelenik, hogy a felszolgált ételek zsír- és sótartalma csökkentendő. Ehhez az elképzeléshez jól illeszkedik a szarvashús étrendbe tervezése a kedvező összetétele, a számos elkészítési módja és élvezeti értéke miatt. A szakemberek felelőssége, hogy változatos nyersanyag-felhasználással és elkészítési móddal neveljék a gyermekek ízlését az étkezésben is, valamint hogy merjenek kísérletezni, új ízeket megismerni a mindennapokban. A hatóság feladata pedig a vadhús értékesítésének körülményeit szavatolni, amelyre a hazai mellett jó példák vannak Európa több országában.