Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=110584
MOB:2014/1
Szerzők:Kálmán Noémi; Magyarné-Jeszenszki Erzsébet; Kurtán Tibor; Antus Sándor
Tárgyszavak:KÉMIA, GYÓGYSZERÉSZETI; ÉDESÍTŐSZEREK; SZERKEZET-HATÁS ÖSSZEFÜGGÉS
Folyóirat:Acta Pharmaceutica Hungarica - 2014. 84. évf. 1. sz.
[https://www.aph-hsps.hu/acta/index.php/aph/issue/archive]


  Újabb adatok izovanillin típusú molekulák édes ízének molekuláris hátteréről / Kálmán Noémi [et al.]
  Bibliogr.: p. 19. - Abstr. hun., eng.
  In: Acta Pharmaceutica Hungarica. - ISSN 0001-6659. - 2014. 84. évf. 1. sz., p. 15-19. : ill.


Az izovanillin típusú édesítőszerek szerkezet-édes íz összefüggés vizsgálatához kapcsolódó kutatatásaink folytatásaként a phyllodulcin- és a CH-401 dihidrokalkon típusú édesítőszerek analógjait, a (3-hidroxi-4-metoxi)benzil benzoátot (17e) és -szalicilátot (17c) állítottuk elő. Meglepő módon azt találtuk, hogy 17c ízetlen, míg a 17e pedig kissé édes ízű vegyület. Megfigyelésünket a vanillin származékok körében jelenleg elfogadott édes íz receptor modell alapján értelmeztük.