Gyulladásos ízületi betegségek és a táplálkozás / Nagy Anikó [et al.]
Bibliogr.: p. 17-18. - Abstr. hun., eng.
In: Immunológiai Szemle. - ISSN 2061-0203. - 2013. 5. évf. 1. sz., p. 13-18. : ill.
Napjainkban sok ember küzd mozgásszervi problémával, melyeknek nagy része valamilyen ízületi gyulladás. Ezek közül az egyik leggyakrabban előforduló betegség a rheumatoid arthritis (RA), amely jelentkezhet idős- és fiatalkorban is. A táplálkozással befolyásolható a betegség intenzitása, hiszen a különböző makro- és mikrotápanyagok segíthetnek csökkenteni a gyulladás, bizonyos esetekben a fájdalomérzet mértékét is. Tanulmányok alapján az ideális étrend energiatartalma a beteg tápláltsági állapotától függ, megfelelő arányban tartalmaz telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakat, gazdag antioxidánsokban, D-vitaminban, kalciumban és cinkben. Segíthet a probiotikumok rendszeres fogyasztása is.