Coeliakias és nem lisztérzékeny egyetemista lányok táplálkozásának összehasonlítása / Tolnay Pál, Nagy Hajnalka, Szabó S. András
Bibliogr.: p. 71. - Abstr. hun., eng.
In: Metabolizmus. - ISSN 1589-7311. - 2013. 11. évf. 1. sz., p. 68-71. : ill.
A coeliakia a vékonybél leggyakoribb malabszorpcióhoz vezető betegsége, amelyet a gabonafélék (búza, rozs, árpa és zab) gluténfrakciója idéz elő genetikailag fogékony egyénekben. A coeliakia által kiváltott tünetek, elváltozások szigorú, egy életen át tartó diéta segítségével teljesen visszaszoríthatóak. A dolgozat 19 és 25 év közötti, egyetemi tanulmányokat folytató coeliakias és nem lisztérzékeny lányok táplálkozását hasonlítja össze energia- és tápanyagbeviteli szempontból. Az adatok feldolgozásához a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának Élelmiszerkémiai és Táplálkozástudományi Tanszékén kifejlesztett számítógépes szoftvert alkalmaztuk. A statisztikai értékelés során több (eltérő szinten szignifikáns) különbséget tudtunk azonosítani kétmintás t-próba alkalmazásával. A lisztérzékenyeknél magasabb volt az energia- és fehérjebevitel és kisebb a mangánbevitel, mint a nem coeliakiás csoport esetében.