A vegetáriánus táplálkozás hatása várandósság alatt / Polyák Éva [et al.]
Bibliogr.: p. 23. - Abstr. hun.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2012. 21. évf. 2. sz., p. 22-23. : ill.
A várandósság ideje alatt a fejlődő magzatot az édesanya táplálja. A szükségletek megnövekedése, az egészséges várandósság és a magzat fejlődése érdekében tudatos étrendi változtatásokra van szükség, ekképp az étrendek összeállításánál kulcsfontosságú lenne a dietetikus szerepe. Felmérésünkben vegetáriánus és vegyes táplálkozású várandósok átlagos energia- és tápanyag-felvételi értékeit hasonlítottuk össze egymással, illetve az OÉTI ajánlásaival. Vizsgálatunk során az összes makrotápanyag tekintetében a vegetáriánus várandósoknál szignifikánsan kisebb felvételi értékeket találtunk. Azt feltételeztük, hogy a vegetáriánus táplálkozás hatással lehet a magzat testi fejlődésére, születési idejére. Eredményeink alapján a vegetáriánus táplálkozás nem befolyásolta a szülés időpontját, a gyermek születési súlyát és Apgar-értékét. A vegetáriánus várandósok nem alkottak homogén csoportot, a többség (hét fő) laktovegetáriánus és tizenegy fő lakto-ovo vegetáriánus volt, míg szélsőségesnek mondott, vegán táplálkozású várandós három fő volt. A laborparaméterek tekintetében szerettük volna kiszűrni a vashiányra utaló adatokat, azonban ezek mérése a várandósság alatt sem tartozik a rutinszerűen végzett labordiagnosztikai paraméterek közé. A vegetáriánusok eredményei szignifikánsan kisebbek voltak a normál vasértékekhez képest, azonban a minta száma nem volt elegendő következetes tanulság levonásához. A terhesgondozás folyamatában szerepet kellene kapnia a dietetikusnak is, hiszen a várandósság összetett odafigyelést igényel, amelynek elengedhetetlen eleme a szakszerűen összeállított táplálkozás.