Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=101987
MOB:2012/2
Szerzők:Polyák Éva; Gombos Katalin; Wolher Veronika; Kisbenedek Andrea, G.; Szabó Szilvia; Varjas Tímea; Müller Katalin, B.; Breitenbach Zita; Figler Mária; Ember István
Tárgyszavak:GÉNEK; EPIDEMIOLÓGIA; ÉDESÍTŐSZEREK; KARCINOGÉNEK
Folyóirat:Magyar Epidemiológia - 2012. 9. évf. 1. sz.
[https://mmpet.aok.pte.hu/magyepi.php]


  Stevia és xilit hatásának molekuláris epidemiológiai vizsgálata / Polyák Éva [et al.]
  Bibliogr.: p. 22-23. - Abstr. hun., eng.
  In: Magyar Epidemiológia. - ISSN 1786-1489. - 2012. 9. évf. 1. sz., p. 15-23. : ill.


A stevia és a xilit alkalmazása világszerte elterjedt. Mindkét édesítő szerepet játszik a testtömeg és cukorbetegség étrendi kezelésében, valamint alkalmasak a szacharóz helyettesítésére. A xilit az irodalmi adatok szerint szerepet játszhat a karcinogenezisben. A stevia karcinogén hatásáról csak limitált számú tanulmány született, valamint ezek a tanulmányok csak az egyik fő összetevőjét, a steviosidot vizsgálták. Munkánk célja az volt, hogy egy rövid távú állatkísérletes tanulmányban vizsgáljuk a xilit és stevia fogyasztás p53, c-myc, Haras, K-ras, bcl-2 gének expressziós szintjeire gyakorolt hatását. A vizsgált gének overexpressziója karcinogén expozíciót jelezhet. A xilit fogyasztása jelentős mértékű génexpressziót mutatott a p53, c-myc, K-ras gének esetén a tímuszban. A stevia szignifikáns expressziót okozott a c-myc gén esetén a májban, lépben, tüdőben és a tímuszban; valamint a K-ras gén esetén a tüdőben, lépben, vesében és a májban. A kulcsgének expressziói karcinogén expozíciót jelezhetnek. Az eredményeink alapját képezhetik egy hosszabb távú vizsgálatnak, mert fontos tisztázni, hogy a stevia és a xilit fogyasztása biztonságos és nincs egészségkárosító hatása.