Különböző növényi csírák jelentősége / Szekeresné Szabó Szilvia, Figler Mária
Bibliogr.: p. 11. - Abstr. hun.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2011. 20. évf. 6. sz., p. 9-11. : ill.
A csírákat nagy vitamin- (A-, B-, C-, E- és K-vitamin) és ásványianyag-tartalom (cink, vas, réz, magnézium, kalcium és kálium) jellemzi. Ezeken kívül számos enzimet is tartalmaznak. Olyan vegyületeket is kimutattak bennük, amelyek a rosszindulatú daganatok kialakulásának megelőzésében játszanak fontos szerepet. A csírák amellett, hogy jellegzetes tulajdonságúak, igen sokrétűen felhasználhatók. Számos magfélét csíráztathatunk, amelyek különböző ízüknek köszönhetően változatossá, különlegessé varázsolják ételeinket. Ezen túlmenően számos egyéb módon járulnak hozzá szervezetünk egészséges működéséhez. A különböző csírák részletes tápanyagtartalmára vonatkozóan kevés adat áll rendelkezésre hazánkban, ezzel szemben az amerikai adatbázisban (USDA National Nutrient Database for Standard Reference) számos mért értéket találhatunk, amelyeket az 1. táblázatban foglaltunk össze.