Az idősek tápláltsági állapotának meghatározása a családorvosi praxisban / Lelovics Zsuzsanna, Bozóné Kegyes Réka, Figler Mária
Bibliogr.: p. 37-38. - Abstr. hun.
In: Magyar Családorvosok Lapja. - ISSN 1789-607X. - 2008. 10. sz., p. 35-38. : ill.
Mind több tudományos közlemény számol be a táplálkozás és a betegségek szoros összefüggéséről. A táplálkozás jelentősége a nagy- és a kismértékben táplálkozásfüggő betegségek etiológiájának esetében is kb. 40-40%. Bizonyított, hogy egészséges táplálkozással növelhető a betegségmentesen eltöltött évek száma. A betegségek megelőzésének, illetve gyógyításának elengedhetetlen feltétele a kiegyensúlyozott táplálkozás, a változatos tápanyagellátás és az optimális tápláltsági állapot. A korszerű táplálásterápia, azaz dietoterápia feltételei rendelkezésre állnak hazánkban, ezért nem elfogadható, ha a diétára szoruló beteg nem kapja meg a számára szükséges speciális étrendet, illetve az aktív per os táplálkozásra képtelen beteg klinikai táplálását nélkülözhetőnek tekintjük, és ezáltal a beteget éhezésre ítéljük. "Az elégtelen táplálásból adódó malnutríció olyan adósság, melyet végül vissza kell fizetni, és amely - mint minden adósság, amit nem egyenlítenek ki - csak tovább halmozódik." - írta Richard D. Griffiths professzor, a Liverpooli Egyetem Klinikai Tudományok Kar Anyagcsere és Sejtorvoslás Intézetének igazgatója. A beteg táplálkozásával való foglalkozás, a táplálkozási anamnézis felvétele a dietetikus feladata, azonban a családorvosnak is ismernie kell a tápláltsági állapotot vizsgáló legelterjedtebb, valid teszteket és módszereket annak érdekében, hogy a kapott válaszokat és eredményeket értelmezni tudja.