Nem-nutritív bioaktív növényi komponensek: a glükozinolátok étrendi forrásai és táplálkozás-élettani jelentőségük / Lugasi Andrea, Varga Tünde
Abstr. hun., eng.
In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2006. 147. évf. 29. sz., p. 1361-1368. : ill.
A káposztafélék jelentős mennyiségű fogyasztása epidemiológiai és állatkísérletes megfigyelések alapján egyaránt összefüggésbe hozható egyes daganatos betegségek csökkent kockázatával. E védőhatás a káposztafélékben nagy mennyiségben jelen lévő glükozinolátok biokémiai hatásaival magyarázható. A glükozinolátok metabolizmusa során keletkező termékek, elsősorban az izotiocianátok és a nitrilek több ponton képesek módosítani a carcinogen metabolizáló enzimek működését, az apoptosist, valamint a sejtciklust. Az egyes metabolitok eltérő módon és mértékben hatnak az említett sejtszintű folyamatokra, hatásuk függ a vizsgálati modellrendszertől is. Az izolált glükozinolátokkal, illetve izotiocianátokkal végzett kísérleteket összevetve a különböző Brassica fajokat tartalmazó diétát alkalmazó in vivo vizsgálatok eredményeivel, valószínűsíthető, hogy a Brassica félék kemopreventív tulajdonsága a glükozinolátok metabolizmusa során megjelenő termékek együttes hatásának köszönhető, és e metabolitok optimális kombinációja tehető felelőssé a kedvező hatásért.