Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=152139
MOB:2021/2
Szerzők:Németh Csaba; Tóth Adrienn; Lelbach Ádám; Póti Péter; Hidas Karinia; Friedrich László
Tárgyszavak:IDŐSKORÚ; FEHÉRJÉK, TÁPLÁLÉK; TOJÁS; ÉLELMISZERKEZELÉS; TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐK
Folyóirat:Idősgyógyászat - 2021. 6. évf. 1-2. sz.
[https://idosgyogyaszat.hu/ujsagok_olvasasa]


  A nagy hidrosztatikus nyomású technológia tojásfehérjére gyakorolt hatásai : optimális fehérje termékek előállítása az időskorúak számára / Németh Csaba [et al.]
  Bibliogr.: p. 46-47. - Abstr. hun., eng.
  In: Idősgyógyászat. - ISSN 2498-8057. - 2021. 6. évf. 1-2. sz., p. 37-47. : ill.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a 2021 és 2030 közötti időszak mottójául a "Healthy Ageing - Egészséges öregedés" gondolatát határozta meg. Ennek egyik alappillére a megfelelő táplálkozás. Az időskort megelőző időszakban és az időskorban fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjebevitel. Az élelmiszeripart érő kihívások (az élelmiszer tápláló legyen, megfelelő érzékszervi tulajdonságokkal rendelkezzen, a szigorú élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfeleljen) hívták életre az ún. "minimaI processing" (kíméletes) technológiákat. Ezek közül tanulmányunkban a nagy hidrosztatikus nyomású technológia (HHP) hatásait vizsgáltuk tojásfehérje-lé esetében. A tojásfehérje-lé kiváló fehérjeforrás, melyet hazánkban elsősorban félkésztermékként, élelmiszerek alapanyagaként ismerhetünk, de tőlünk nyugatabbra a kiskereskedelemben is nagyobb mennyiségben megtalálható termék. Kutatásunkban arra a kérdésre kerestük a választ, hogy a HHP technológia nyomásértékének és kezelési idejének milyen hatása van a tojásfehérje-lében megtalálható fehérjékre, illetve milyen csiraszám-csökkentő hatást érhetünk el a technológia alkalmazásával. A vizsgálatban 150-600 MPa, 5 perc, illetve 400 MPa, 1-10 perc nyomáskezelések hatásait vetettük össze. Eredményeink alapján a tojásfehérje-lé fehérjéit nagyobb mértékben denaturálja a nagyobb nyomásérték, mint a hosszabb kezelési idő. A nyomásérték és a kezelési idő növelése különböző módon befolyásolja a tojásfehérje-lé mezofil aerob csíraszámát: a nyomásérték növelése és a csíraszám-csökkenés között lineáris összefüggés írható le, míg a kezelési idő növelése és a csíraszám csökkenése között exponenciális összefüggést tapasztaltunk. Az optimális összetételű fehérjék előállítása nagy fontosságú az időskorúak megfelelő táplálkozásának eléréséhez, melynek jelentőségét a demográfiai változások, az időskorúaknak a társadalomban megfigyelhető egyre nagyobb számaránya külön kiemeli.