Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=146138
MOB:2020/1
Szerzők:Ambrus Árpád; Szenczi-Cseh Júlia; Griff Tamás; Kerekes Kata; Miklós Gabriella; Vásárhelyi Adrien; Szigeti Tamás János
Tárgyszavak:ÉLELMISZERSZENNYEZÉS; MYCOTOXINOK; NÖVÉNYEK; ÉLELMISZERBIZTONSÁG
Folyóirat:Élelmiszervizsgálati Közlemények - 2020. 66. évf. 1. sz.
[https://eviko.hu/hu-hu]


  Élelmiszereink mikotoxin és növényvédőszer-maradék szennyezettségének élelmiszerbiztonsági megítélése : 1. r., Növényvédőszer-maradékok / Ambrus Árpád [et al.]
  Bibliogr.: p. 2798-2801. - Abstr. hun., eng.
  In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2020. 66. évf. 1. sz., p. 2773-2801. : ill.


Közleményünk első részében ismertetjük az élelmiszerekben és a takarmányokban előforduló növényvédőszer-maradékok szabályozását, azok analitikai vizsgálatával kapcsolatos követelményeket, elemezzük a jelenlegi hazai gyakorlat tapasztalatait. A NÉBIH 2014-2018 között végzett vizsgálati eredményei alapján elemezzük a forgalomba kerülő élelmiszerek növényvédőszer-maradék tartalmát, és megbecsüljük a magyar fogyasztók expozícióját annak érdekében, hogy tudományos alaposságú helyzetértékeléssel elősegítsük a növényvédőszerek okszerű, szabályos felhasználását; minderre javaslatokat is teszünk. Széleskörű vizsgálatok és nemzetközi információk alapján megállapítható, hogy az élelmiszereinkben előforduló növényvédőszer-maradékok - beleértve a glifozátmaradékokat is - a fogyasztókra nézve nem jelentenek élelmiszerbiztonsági vagy népegészségügyi kockázatot.  Kulcsszavak: mikotoxin, növényvédőszer-maradék, Codex Alimentarius, AMPA, multi-residue módszer, glifozát