Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=144688
MOB:2020/1
Szerzők:Köllőd Borbála; Pálfi Erzsébet
Tárgyszavak:ÉLELMISZER-ALLERGIA; PLACEBÓK; ZÖLDSÉGFÉLÉK; VIZSGÁLATI BESZÁMOLÓ
Folyóirat:Új Diéta - 2020. 29. évf. 1. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Kettős vak, placebokontrollált táplálékprovokációs próba placebo- és vérumreceptjeinek fejlesztése zellerallergénnel / Köllőd Borbála, Pálfi Erzsébet
  Bibliogr.: p 12. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2020. 29. évf. 1. sz., p. 10-12. : ill.


A táplálékallergiák diagnosztizálásához mai napig "gold standard" módszer a kettős vak, placebokontrollált táplálékprovokációs vizsgálat, amelyhez szükség van különböző allergénekkel kifejlesztett placebo- és vérumreceptekre. Kutatásunk során zellerre érzékenyek táplálékprovokációval való diagnosztizálásához próbáltunk kifejleszteni öt-öt, színben, szagban, ízben, utóízben és állagban egyaránt megegyező placebo- és vérumételt. Különböző zöldségpürékben fedtük el a zellergyökeret, mint allergén összetevőt. A recepteket érzékszervi vizsgálattal értékeltük, amelyre két fordulóban került sor a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának tankonyháján. Harmad- és negyedéves dietetikus hallgatók bírálták az aktív és a placebopüréket egyrészt hasonlóság, másrészt az allergén érzékelhetősége szempontjából. Receptjeinket egymáshoz mérve, valamint a szakirodalomban megtalálható, zellerallergénnel kifejlesztett brokkoliitalhoz hasonlítva értékeltük. Ennek alapján sikerült hasonlóan jó recepteket alkotnunk, de gyakorlati alkalmazásuk előtt mindenképp szükséges további, szigorúbb érzékszervi vizsgálattal ellenőrizni őket.  Kulcsszavak: zeller, táplálékallergia, receptek