Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=122204
MOB:2016/4
Szerzők:Biró György; Barna Mária; Biró Lajos
Tárgyszavak:EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT; TÁPLÁLKOZÁS
Folyóirat:Új Diéta - 2016. 25. évf. 4. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Nemzetközi program a gyümölcs- és zöldségfogyasztás növelésére I. : 1. r., A gyümölcs és a zöldség jelentősége az ember egészségi állapotában: szakirodalmi áttekintés / Biró György, Barna Mária, Biró Lajos
  Bibliogr.: p. 26-28. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2016. 25. évf. 4. sz., p. 22-28.


Az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága 2014-ben intervenciós programot indított Lengyelországban és Magyarországon a családok gyümölcs- és zöldségfogyasztásának növelése érdekében. A program tudományos megalapozását szolgálta ez az áttekintés, amely felvázolja a zöldségek és a gyümölcsök humánbiológiai hatásait. A szerzők a nemzetközi összehasonlítás céljából bemutatják a fogyasztás alakulását több európai és Európán kívüli országban, továbbá az erre vonatkozó táplálkozási ajánlásokat és a fogyasztás mérési módszereit. Tárgyalják az összefüggéseket a szív-érrendszeri kórképekkel, a 2-es típusú cukorbetegséggel, az elhízással, a rosszindulatú daganatokkal és más idült betegségekkel. Összegzik a fogyasztási magatartást befolyásoló tényezőket (edukációt, társadalmi-gazdasági helyzetet), továbbá a fitokemikáliák, valamint a növények nitrát- és nitrittartalmának jelentőségét és röviden a kapcsolódó élelmiszer-biztonsági megfontolásokat.