A rezveratrol kardioprotektív hatása posztinfarktusos / Magyar Klára [et al.]
Bibliogr.: p. 27. - Abstr. hun.
In: Kardiovaszkuláris Prevenció és Rehabilitáció. - ISSN 2060-4238. - 2010. 3. évf. 4. sz., p. 23-27. : ill.
Vizsgálatunk célja az volt, hogy igazoljuk a vörösborban található természetes antioxidáns, a rezveratrol kedvező klinikai hatásait szívinfarktuson átesett betegekben. 40 posztinfarktusos beteget random módon 2 csoportba soroltunk. Az egyik csoport napi 10 mg rezveratrolt, a másik placebót kapott 3 hónapon keresztül. Meghatároztuk a szisztolés és a diasztolés balkamrafunkciót, a flowmediálta vazodilatációt, valamint számos laboratóriumi és hemoreológiai paramétert. A rezveratrol csoportban szignifikáns (p<0,05) mértékű diasztolésfunkció-javulást észleltünk, míg az ejekciós frakció tekintetében lényegi változást nem figyeltünk meg. Az FMD-vel jellemzett endotheldiszfunkció szignifikánsan (p<0,05) javult, a szérum LDL-szint szignifikáns (p<0,05) mértékben csökkent a rezveratrol csoportban. A placebo csoportban a vörösvérsejt-deformabilitás csökkent, a vérlemezkeaggregáció szignifikánsan nőtt (p<0,05). Rezveratrol kezeléssel megelőzhetőek voltak ezek a kedvezőtlen hemoreológiai változások. Eredményeink alapján elmondhatjuk, hogy posztinfarktusos betegekben a rezveratrol javítja a bal kamra diasztolés funkcióját, az endothelfunkciót, csökkenti az LDL-koleszterin-szintet, és védő hatást biztosít a kedvezőtlen hemoreológiai változásokkal szemben.