Étrend-kiegészítők a hazai piacon: az összetevők táplálkozás-élettani értékelése, előnyök és kockázatok : az étrend-kiegészítők szerepe a táplálkozásban / Lugasi Andrea, Horacsek Márta, Martos Éva
Bibliogr.: p. 1974-1975. - Abstr. hun., eng.
In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2010. 151. évf. 48. sz., p. 1964-1975. : ill.
Az étrend-kiegészítők olyan élelmiszerek, amelyek koncentráltan tartalmaznak tápanyagokat, köztük vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint egyéb élettani vagy táplálkozási hatással rendelkező anyagokat. Hazánkban az étrend-kiegészítőket az Európai Unióhoz történt csatlakozás óta előzetes engedélyezés nélkül, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél tett bejelentéssel egy időben piacra lehet helyezni. A termékek forgalmazását, összetételét, jelölését, a fogyasztó felé történő kommunikációját számos jogszabály határozza meg, ugyanakkor bizonyos területeken, a közösségi szinten harmonizált rendeletek hiánya jelentős problémákat okozhat. A tanulmány második részében (első rész: Orv. Hetil., 2010, 39, 1563-1572.) az étrend-kiegészítőkben előforduló összetevők táplálkozás-élettani értékelésének folyamata, a felmerülő közegészségügyi problémák, valamint az étrend-kiegészítők táplálkozásban betöltött szerepének bemutatására kerül sor.