Élelmezés és táplálkozás-egészségtan / Rodler Imre
Abstr. hun., eng.
In: Egészségtudomány. - ISSN 0013-2268. - 2010. 54. évf. 4. sz., p. 122-124.
A tizenkét neves szakértőből álló szerzőcsoport által írt könyv a táplálkozással, az élelmiszerbiztonsággal, az élelmiszer-fogyasztással kapcsolatos kockázatokkal, valamint azok csökkentésének lehetőségeivel és módjaival foglalkozik. A szerzők a táplálkozást, mint életmódi tényezőt vizsgálják, a mozgással, fizikai aktivitással, az alkoholfogyasztással és dohányzással való kapcsolataival és komplex egészségi hatásukkal egyetemben. A magyar lakosság táplálkozásának bemutatását követően megismertetik az olvasóval az egészség megőrzését, krónikus megbetegedések megelőzését szolgáló táplálkozási ajánlásokat. Az élelmiszer-biztonság kérdéskörét kapcsolatrendszereivel együtt tárják fel. Bemutatják a környezetben, az élelmiszer-termelésben bekövetkezett változások hatását a mikrobákra, részletesen foglalkoznak az élelmiszerekben megjelenő kémiai szennyező anyagokkal. Állást foglalnak az élelmiszerekben jelen levő adalékanyagok és aromák egészségi hatásával kapcsolatban.