A szérum kromogranin A szint változásának dinamikája protonpumpa-gátlók hatására / Pregun István [et al.]
Bibliogr.: p. 286-287. - Abstr. hun., eng.
In: Magyar Belorvosi Archivum. - ISSN 0133-5464. - 2010. 63. évf. 4. sz., p. 281-287. : ill.
A kromogranin A (CgA) a neuroendokrin tumorok (NET) ismert jelzője. A hypergastrinaemia következtében kialakuló enterokromaffinszerű (ECL) sejtek hyperplasiája a CgA-szint növekedéséhez vezethet. Ismert, hogy a közép- vagy hosszú távú protonpumpa-gátló (PPI) kezelés hatására nő a szérum CgA-szintje. A szerzők célja a rövid távú, különböző dózisú PPI-kezelésnek és a kezelés megszakításának a szérum CgA- és gasztrinszinjétre kifejtett hatásának vizsgálata volt. Három betegcsoportot vizsgáltak. Az 1. csoportba 17 Helicobacter pylori (H. pylori) pozitív és 22 H. pylori. negatív beteg került, akikben meghatározták a szérum CgA- és gasztrinszintjét. A 2. csoportba újonnan felfedezett gastrooesophagealis refluxbetegségben (GERD) szenvedő betegeket választottak (n=54), akiken PPI-kezelést kezdtek: az alkalmazott dózis alapján kis dózisú (n=11), átlagos dózisú (n=21) és nagy dózisú (n=22) alcsoportokat különítettek el. A szérum-CgA és -gasztrin meghatározására vérvétel történt 10 órás éhezést követően a PPI-kezelés megkezdése előtt (0. nap), majd 5 nappal (5. nap), 10 nappal (10. nap) és 28 nappal (28. nap) a kezelés kezdete után. A 3. csoportba kerültek azok a GERD-betegek (n=42), akik legalább hat hónapos folyamatos, átlagos dózisú PPI-kezelésben részesültek. Vérvétel történt a szérum-CgA és -gasztrin meghatározására. Tizenegy betegben a PPI-kezelés leállítható volt, tőlük 5 nappal a gyógyszerelhagyást követően ismét vért vettek. A H. pylori negatív és pozitív betegek szérumának CgA- és gasztrinszintje nem különbözött. A 2. csoportban, a kis dózisú PPI-kezelés során 5 nap után fokozatos, a lényegességi szintet meghaladó CgA-növekedést észleltek, végig a vizsgált időszakban (p=0,0017), míg a gasztrinszint nem változott. Az átlagos dózisú alcsoportban hasonló, korai CgA-növekedést tapasztaltak, a gasztrinszint is szignifikánsan növekedett (p=0,0022). A CgA- és gasztrinszint legkifejezettebb változását a nagy dózisú PPI alcsoportban észlelték (CgA 0. nap: 41,4, 5. nap: 145,0, 10. nap: 210,6, 28. nap: 243,7 ng/ml, p<0,0001; gasztrin: 0. nap: 29,2, 5. nap: 46,2, 10. nap: 53,6, 28. nap: 63,9, pmol/l, p<0,0001). A 3. csoportban mind a CgA-, mind gasztrinszint növekedett a PPI-kezelés után. Azokban a betegekben, akikben a gyógyszeres kezelés leállítható volt, 5 nappal később a CgA- és gasztrinszint a lényegességi szintet meghaladóan csökkent (CgA: 215,6 vs. 79,6, ng/ml, p=0,0066; gasztrin: 79,6 vs. 30,9, pmol/l, p=0,047). A szerzők arra következtetnek, hogy a H. pylori fertőzés nem befolyásolta a szérum CgA- és gasztrinszintjét. A szérum-CgA már 5 napos PPI-kezelést követően is nő. A különböző PPI-molekulák között nincs különbség a szérum CgA- és gasztrinszintjének a befolyásolásában. A hosszú távú PPI-kezelés mind a CgA-, mind a gasztrinszint növekedéséhez vezet, 5 napos gyógyszerelhagyás után azonban az értékek a lényegességi szintet meghaladóan csökkennek.