Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=84634
MOB:2008/3
Szerzők:Budai Szabolcs; Szűcs Mária; Erős István
Tárgyszavak:EMULZIÓK; GYÓGYSZER STABILITÁS; TECHNOLÓGIA, GYÓGYSZERÉSZETI
Folyóirat:Acta Pharmaceutica Hungarica - 2008. 78. évf. 1. sz.
[https://www.aph-hsps.hu/acta/index.php/aph/issue/archive]


  Gél-emulziós rendszerek : 2. r., Stabilitás / Budai Szabolcs, Szűcs Mária, Erős István
  Bibliogr.: p. 30. - Abstr. hun., eng.
  In: Acta Pharmaceutica Hungarica. - ISSN 0001-6659. - 2008. 78. évf. 1. sz., p. 23-30. : ill.


A szerzők polimer emulgenseket tartalmazó gél emulziók viszkozitásának, elasztikus jellegének változásait, valamint a cseppméret eloszlásban bekövetkező változásokat vizsgálták az eltartás függvényében. Meghatározták a szabad és a mikrogélben kötött víz mennyiségi változását és a párolgási sebességváltozást a tárolás során. A jelenségeket két csoportra osztották: a makroszerkezet és a mikroszerkezet változásaira. Megállapították, hogy a gélemulziók makroszerkezete (pl. az átlagos cseppméret) stabil, nem változik 3 hónapos tárolás alatt. Ezzel szemben a mikroszerkezet (viszkozitás, elasztikus jelleg, a polimer szolvatációja, a mikrogélben kötött víz mennyisége és a víz párolgási sebessége jellemzően változik az eltartás folyamán. E változásokat a polimer elhúzódó hidratációjával hozták összefüggésbe.