Kockázatelemzésen alapuló élelmiszer-biztonság: változó világ, változó veszélyek / Szeitzné Szabó Mária
Bibliogr.: p. 24-25. - Abstr. hun., eng.
In: Egészségtudomány. - ISSN 0013-2268. - 2006. 50. évf. 1. sz., p. 9-25. : ill.
Az élelmiszer-biztonság a fejlett higiénés viszonyok és a technikai haladás ellenére az ezredfordulón szakmai és politikai szempontból is kiemelt jelentőségű, a fogyasztók aggodalmát felkeltő témává vált. A korábbi, már ismert veszélyek mellett új kockázati tényezők is megjelentek, és az élelmiszer eredetű megbetegedések száma a XX. század végére legtöbb országban emelkedett. A természeti, gazdasági, társadalmi tényezők, a világkereskedelem előretörése, a gyorsan fejlődő új technológiák, a környezeti és ipari szennyeződések egymást is befolyásoló hatásai szükségessé tették objektív kockázatbecslési módszerek kialakítását és alkalmazását. A közlemény elemzi az élelmiszer-biztonság előtérbe kerülésének okait, következményeit. Felhívja a figyelmet a tudományos kockázatelemzés módszerének jelentőségére. A hazai 2004. évi aflatoxinos paprikaforgalmazással kapcsolatos események példáján érzékelteti az élelmiszer-biztonság széleskörű, szövevényes összefüggésrendszerét és annak hatásait.