A táplálkozás szerepe a magasvérnyomás megelőzésében és kezelésében / Domonkos Andrea
Bibliogr.: p. 139. - Abstr. hun.
In: Hippocrates. - ISSN 1419-3337. - 2006. 8. évf. 3. sz., p. 136-139. : ill.
Az emelkedett vérnyomás a kardiovaszkuláris és a vesebetegségek egy fontos rizikó faktora. Évente legalább 20 millió ember esik át szívrohamon és stroke-on világszerte, amely megbetegedések jelentős arányban igényelnek magas ellátási költségeket. A kardiovaszkuláris betegségek előfordulásának növekedésében a helytelen táplálkozási szokások-, az elégtelen fizikai aktivitás és a dohányzás nagy szerepet játszik. A kiegyensúlyozatlan, helytelen táplálkozás magában foglalja az energiadús-, de alacsony tápértékű élelmiszerek túlzott fogyasztását, a telített zsírsavak és finomított szénhidrátok túlzott bevitelét, a főleg feldolgozott élelmiszerekből származó túlzott sóbevitelt, valamint a hosszú szénláncú többszörösen telítetlen zsírsavak elégtelen bevitelét és az alacsony zöldség-gyümölcsfogyasztást. Az étrendi és életmódbeli változások hozzájárulnak a magas vérnyomás nagyarányú kialakulásához. A kardiovaszkuláris betegségek járványszerű terjedése megállítható, amelynek kulcsa a hatékony megelőzés. Az étrend és az életmód megváltoztatása hatékony eszköz a rizikó csökkentésében. Egyes táplálkozási tényezők együttesen hatást gyakorolnak a vérnyomásra2. A csökkentett sóbevitel, a súlycsökkentés és az alkoholfogyasztás mérséklése bizonyítottan kedvező hatású. A növelt kálium bevitel és a "DASH diéta" irányelvei szerinti étrend szintén hatékonynak bizonyult a vérnyomás csökkentésében. Egyéb étrendi tényezők szerepe is felmerült, amelyek hatása enyhe vagy bizonytalan. A kardiovaszkuláris betegségek rizikója fokozatosan emelkedik a vérnyomás emelkedésével már a prehipertenzív állapottól kezdődően. Tekintettel a magas vérnyomással összefüggő megbetegedések és a hipertónia növekvő előfordulására, a vérnyomás csökkentése illetve a magas vérnyomás megelőzése szükséges a normotenziósok és a hipertóniások körében egyaránt. A normál vérnyomással rendelkezőknél az étrendi változtatások hozzájárulnak a magas vérnyomás megelőzéséhez. A I. fokozatú hipertóniával rendelkezők számára az életmódváltás és étrendi változtatás a gyógyszeres kezelést megelőző, kezdeti terápia kell, hogy legyen. A már gyógyszeres kezelésben részesülő betegek esetén az életmódváltás, különösképpen a csökkentett sóbevitel további vérnyomás csökkenést eredményezhet.