Növények a mediterrán étrendben : mi az olívaolaj titka? / Csupor Dezső
Abstr. hun.
In: Családorvosi Fórum. - ISSN 1585-8529. - 2005. 6. évf. 11. sz., p. 60-63. : ill.
Nemcsak az egészségügyi szakemberek, de a széles közvélemény számára is ismert tény, hogy a dél-európai országokra jellemző mediterrán étrend számos betegség megelőzésében előnyös szerepet tölt be. Bár ez ma már evidenciának tűnik, csupán néhány évtizede figyeltek fel a mediterrán diéta kedvező, a krónikus betegségek közül elsősorban a cardiovascularis kórképek, a rosszindulatú daganatok és a dementia gyakoriságát csökkentő hatására. Az előnyös hatások ismertek, jól dokumentáltak, de farmakológiai, kémiai magyarázatuk egyelőre hiányos. A folyóirat Fitoterápia rovatában az elkövetkező néhány hónapban a mediterrán étrend fontosabb komponenseit, illetve azok kedvező hatásait vizsgáljuk a legújabb ismeretek fényében.