Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=80862
MOB:2010/2
Szerzők:Garai Lőrincz; Bálint Mária; Örsi Ferenc
Tárgyszavak:CHROMATOGRAPHIA, NAGY NYOMÁSÚ FOLYADÉK-; KÉMIA, ANALITIKAI; VITAMINOK
Folyóirat:Élelmiszervizsgálati Közlemények - 2010. 56. évf. 1. sz.
[https://eviko.hu/index.php/eviko]


  Az A- és E-vitaminok szabvány szerinti HPLC-meghatározási módszerének felülvizsgálata / Garai Lőrinc, Bálint Mária, Örsi Ferenc
  Bibliogr.: p. 16. - Abstr. hun., eng.
  In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2010. 56. évf. 1. sz., p. 5-17. : ill.


A zsírban oldódó vitaminoknak zsíros élelmiszermintában történő meghatározásánál a fordított fázisú HPLC meghatározáshoz szükség van az elszappanosításos módszerekre, amennyiben zsírban oldódó mintát kívánunk extrahálni. Ezeknél a módszereknél azonban nincs egyértelmű megállapodás a technológiai paraméterekről még a szabványokban sem. Ezért munkánk során a módszer visszanyerését és gyorsaságát optimáltuk kétszintes kétfaktoros kísérleti terv szerint, ahol az elszappanosítási hőmérsékletnek és időnek a módszer visszanyerésére gyakorolt hatását vizsgáltuk. Megállapítottuk, hogy a legmagasabb hőmérsékletű, lehető legrövidebb idejű elszappanosítás a leghatékonyabb. Végül összehasonlítottuk a butilhidroxitoluol és aszkorbinsav antioxidáns által elérhető visszanyerést, aminek eredményeképpen az utóbbi antioxidánst érdemes alkalmazni.