Élelmiszerek által okozott megbetegedések ("Food-waterborne diseases") / Ternák Gábor
Bibliogr.: p. 265-267. - Abstr. hun., eng.
In: Infekció & Infekciókontroll. - ISSN 1786-0032. - 2006. 3. évf. 4. sz., p. 255-267. : ill.
Az élelmiszerek és a víz által terjesztett fertőző megbetegedések, valamint mindazok a betegségek, melyeket az élelmiszerekbe került toxicus anyagok okoznak, igen gyakran fordulnak elő. Különösen veszélyeztetett csoportot képeznek a turisták. A közlemény a kialakult pathomechanizmusok és a tünetek szerint csoportosítja a kialakult kórképekei egyúttal megjelölve a megbetegedést okozó forrást is. Táblázatokba foglalja össze a fontosabb klinikai tüneteket, a klinikai állapot kiértékelését és a fontosabb therápiás elveket. Külön kiemeli az un. toxicosisok fontosságát és szintén táblázatban foglalja össze ezek fontosabb jellegzetességeit