Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=69770
MOB:2007/1
Szerzők:Fehér János; Lengyel Gabriella
Tárgyszavak:OBESITAS; SZÍV-ÉRRENDSZER BETEGSÉGEI; MORTALITÁS; TÁPLÁLKOZÁS
Folyóirat:Orvosi Hetilap - 2006. 147. évf. 32. sz.
[https://akjournals.com/view/journals/650/650-overview.xml ]


  Táplálkozás és a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás / Fehér János, Lengyel Gabriella
  Bibliogr.: p. 1496. - Abstr. hun., eng.
  In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2006. 147. évf. 32. sz., p. 1491-1496. : ill.


A világon évente közel 17 millió ember hal meg cardiovascularis megbetegedés következtében. Ennek tekintélyes része megelőzhető az elsődleges kockázati tényezők kiiktatásával, így a helytelen táplálkozás, a fizikai inaktivitás megszüntetésével és a dohányzás abbahagyásával. Költséghatékony nemzeti program, valamint az egyéni kockázatot csökkentő életmód jelentős mértékben hozzájárulhat a cardiovascularis halálozás csökkentéséhez. Egyénileg a vérnyomás és koleszterinszint rendszeres ellenőrzésével, az elhízás megakadályozásával és dohányzásmentes életmóddal mérsékelhetők azok a szervezeti elváltozások, amelyek e betegség halálos következményeit okozzák. Az étrend jelentős mértékben hatással van az emberi megbetegedések kialakulására. A nyugati étrend atherogen hatású, elhízást okoz, növeli a myocardialis infarctus kockázatát. A mediterrán diéta kedvezően befolyásolja a születéskor várható élettartamot. A távol-keleti japán diéta nagyobb figyelmet érdemel táplálkozástani szempontból, mert a világon itt a leghosszabb a születéskor várható élettartam, és legkisebb a szív- és érrendszeri halálozás. A minőségi tápanyagok (vitaminok, vitaminszerű anyagok, borban, gyümölcsitalokban levő polifenolok, nyomelemek, omega-3-zsírsavak) szerepet játszanak az oxidatív stressz csökkentésében és a cardiovascularis halálozás mérséklésében.