Élelmiszer-adalékanyagok / Sohár Pálné
Abstr. hun.
In: Képzés Egy Életen Át. - ISSN 1586-9407. - 2006. 6. évf. 1. sz., p. 7-12. : ill.
Az élelmiszerekhez használt adalékanyagok - mint láthattuk - szigorú szabályozásoknak kell megfeleljenek. Az élelmiszerek előállítása folyamatos fejlődésen megy keresztül. Vonatkozik ez, az egyre szigorodó előírásokra is, melyek a fogyasztók érdekeit szolgálják. A gyártók bizonyos adalékanyagok hozzáadását mellőzik vagy azokat más, egészségre károsnak nem vélt anyaggal helyettesítik. Például a szintetikus színezékek helyett egyre inkább zöldségek és gyümölcsök színanyagait használják fel. További fejlődő területek az antioxidánsok, ahol egyre inkább a természetben előforduló fűszereket alkalmazzák; a konzerválószerek területén pedig az eljárások bővülése miatt van fejlődés. Az adalékanyagok az élelmiszerek tulajdonságait kedvezően befolyásolják. Megkönnyítik az alapanyagok feldolgozását, javítják a termék minőségét és meghosszabbítják eltarthatóságát, tehát értékét jelentősen befolyásolják.