Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=69620
MOB:2007/1
Szerzők:Sohár Pálné
Tárgyszavak:ÉLELMISZER-ADALÉKOK
Folyóirat:Képzés Egy Életen Át - 2006. 6. évf. 1. sz.


  Élelmiszer-adalékanyagok / Sohár Pálné
  Abstr. hun.
  In: Képzés Egy Életen Át. - ISSN 1586-9407. - 2006. 6. évf. 1. sz., p. 7-12. : ill.


Az élelmiszerekhez használt adalékanyagok - mint láthattuk - szigorú szabályozásoknak kell megfeleljenek. Az élelmiszerek előállítása folyamatos fejlődésen megy keresztül. Vonatkozik ez, az egyre szigorodó előírásokra is, melyek a fogyasztók érdekeit szolgálják. A gyártók bizonyos adalékanyagok hozzáadását mellőzik vagy azokat más, egészségre károsnak nem vélt anyaggal helyettesítik. Például a szintetikus színezékek helyett egyre inkább zöldségek és gyümölcsök színanyagait használják fel. További fejlődő területek az antioxidánsok, ahol egyre inkább a természetben előforduló fűszereket alkalmazzák; a konzerválószerek területén pedig az eljárások bővülése miatt van fejlődés. Az adalékanyagok az élelmiszerek tulajdonságait kedvezően befolyásolják. Megkönnyítik az alapanyagok feldolgozását, javítják a termék minőségét és meghosszabbítják eltarthatóságát, tehát értékét jelentősen befolyásolják.