Táplálkozás-egészségügyi tapasztalatok az óvodai közétkeztetésről Heves megyében / Pozsgai Szabolcs, Jerszi Lászlóné
Bibliogr.: p. 26-27. - Abstr. hun., eng.
In: Egészségfejlesztés. - ISSN 1786-2434, eISSN 2498-6666. - 2005. 46. évf. 1-2. sz., p. 19-27. : ill.
A szerzők óvodai közétkeztetést ellátó Heves megyei főzőkonyhákon végeztek kétheti étrend-, illetve nyersanyagkiszabat-elemzéseket, választ keresve arra, mennyire felelnek meg a vizsgált konyhák gyermekélelmezési feladataiknak. Az étrendek minőségi értékelésének, illetve a számítógépes módszerrel történő energia-, tápanyag- és élelmiszer-felhasználási számításoknak az eredményeit vetették össze az életkori ajánlásokkal. Az egészséges táplálkozás felnőtt- és gyermekkori fontosságának és a közétkeztetés ebben rejlő szerepének megbeszélése után a kapott eredményeket energia és fő tápanyag-összetevők szerint csoportosítva elemzik. Szerzők a nyersanyag kiszabatokból számítva megállapítják, hogy a vizsgált konyhák a gyermekek energia- és fő tápanyagigényeit az élettani szükséglet feletti mértékben biztosítják. Az étrendek nem minden szempontból felelnek meg az egészséges táplálkozás alapelveinek, és nem szolgálják a gyermekek egészséges táplálkozásra nevelését: magas az energiaértékük és a zsírenergia részesedése, kevés zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket tartalmaznak, hiányoznak a korszerű technológiával készült ételek.