Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=68641
MOB:2006/1
Szerzők:Zajkás Gábor
Tárgyszavak:RIZIKÓFAKTOROK; TÁPLÁLKOZÁS
Folyóirat:Metabolizmus - 2006. 4. évf. suppl. A
[https://metabolizmusonline.hu/cimkek/sztatin/235]


  A felnőtt lakosság és a rizikópáciensek, kardiovaszkuláris betegek táplálkozási irányelveiről / Zajkás Gábor
  Bibliogr.: p. 12. - Abstr. hun., eng.
  In: Metabolizmus. - ISSN 1589-7311. - 2006. 4. évf. suppl. A, p. 8-12. : ill.


Fő irányvonal egészségesek számára: naponta bőséges zöldség-gyümölcs (legalább 5 egység), teljes értékű gabonakészítmények (6 egység); zsírszegény tej, tejtermékek; sovány húsok; diófélék (50 g/n); hetenként többször hüvelyesek; tengeri hal (2x/hét). Növényi zsiradék ételkészítéshez, kenyérkenéshez; alkohol legfeljebb 2/1 egység/nap férfi/nő); sóban gazdag táplálékok és sózás kerülése; mediterrán jellegű táplálkozás. Fokozott kockázat esetén: általában - sz. E. Testtömeg-csökkentés; 1. LDL-Ch >4,1 + nagy CV-kockázat esetén: SFA + TFA csökkentés <7 en%; koleszterin <200 mg/nap; 2. Atherogen dyslipidaemia, metabolikus szindróma, diabétesz esetén: SFA helyettesítése telítetlen zsírsavakkal; szénhidrát (főleg finomított és cukor) csökkentése; 3. Hipertónia esetén: só- és alkoholcsökkentés; DASH-diéta; 4. Túlsúly/elhízás esetén: kis energiadenzitású táplálékok; csökkentett energia-, zsírbevitel és a nagy GI-ű szénhidrátok korlátozása.