A várandós anyák táplálkozásának irányelvei / Antal Emese, Pilling Róbert
Bibliogr.: p. 52. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org/10.56077/AP.2023.t1.6
In: Aranypajzs. - ISSN 2939-5704. - 2023. 1. évf. 1. sz., p. 44-52. : ill.
A várandósság a nők életének különleges szakasza, amelyben a táplálkozás nagyon fontos szerepet tölt be. Az édesanya táplálkozása döntő mértékben befolyásolja a magzat egészséges fejlődését. A nem megfelelő táplálkozás kisebb születési súlyhoz, kisebb testhosszhoz, koraszüléshez és akár vetéléshez is vezethet. A megszületett gyermek esetében magasabb egyes gyermek- és felnőttkori krónikus betegségek kockázata is (Marshall, 2022). A terhesség alatti táplálkozás az édesanya egészségére is hatással van. A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással csökkenthető az anémia, a terhességi cukorbetegség, a preeklampszia és a túlzott súlygyarapodás veszélye (WHO, 2016). Egyre több kutatás mutat rá arra, hogy a túlsúlyos édesanyák gyermekei életük során a túlsúly és az elhízás szempontjából magasabb kockázatú csoportba tartoznak. Feltételezések szerint ez az anyagcserét véglegesen megváltoztató epigenetikus változásoknak köszönhető. Nagyon fontos tehát, hogy a várandós édesanyákkal kapcsolatba kerülő egészségügyi szakemberek ismerjék a terhesség alatti táplálkozás irányelveit. Áttekintő közleményünk ezért a várandós édesanyák táplálkozására vonatkozó aktuális ajánlásokat ismerteti részletesen, a tápanyagok szintjén. Kulcsszavak: várandósság, táplálkozás, tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok