Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=167184
MOB:2023/1
Szerzők:Antal Emese; Pilling Róbert
Tárgyszavak:MEDDŐSÉG; TERMÉKENYSÉG; TÁPLÁLKOZÁS
Folyóirat:Aranypajzs - 2023. 1. évf. 1. sz.
[https://www.aranypajzsfolyoirat.hu/]


  A termékenység és a táplálkozás összefüggései / Antal Emese, Pilling Róbert
  Bibliogr.: p. 42-43. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org/10.56077/AP.2023.t1.5
  In: Aranypajzs. - ISSN 2939-5704. - 2023. 1. évf. 1. sz., p. 37-43.


Hazánk termékeny korban lévő népességének 10-15%-át érintik valamilyen mértékben a reprodukcióval összefüggő problémák. Közismert, hogy az életmód, ezen belül a táplálkozás különböző olyan tényezői is hatást gyakorolnak egészségünkre, mint például a túlsúly és az elhízás, a kardiovaszkuláris és a mozgásszervi megbetegedések, valamint a tumoros betegségek. Szakirodalmi adatok bizonyítják, hogy a táplálkozás, az étrendünk egyes összetevői a reprodukciós folyamatok esetén pozitív, illetve negatív hatást is jelenthetnek. A táplálkozás és a termékenység közötti kapcsolattal foglalkozó publikációk mennyisége az elmúlt két-három évtizedben jelentősen bővült, ennek köszönhetően pedig számos példát sikerült azonosítani, egyértelműsíteni. Mivel még így sem beszélhetünk arról, hogy teljes képet tudnánk alkotni a táplálkozás termékenységre gyakorolt hatásáról, érdemes lenne ezt a területet hazai és nemzetközi kutatások során is alaposabban feltárni.Ez a közlemény a főbb - és klinikai adatokkal alátámasztott - megállapítások áttekintésére vállalkozik a témában.  Kulcsszavak: meddőség, táplálkozás, termékenység, tápanyagok