Funkcionális élelmiszerek fogyasztását befolyásoló tényezők vizsgálata az egészségtudatos életformát követő személyek körében / Molnár Judit, Módosné Szalai Szilvia
Bibliogr.: p. 56. - Abstr. hun., eng.
In: Egészség-akadémia. - ISSN 2061-2850, eISSN 2063-8140. - 2023. 14. évf. 1-2. sz., p. 45-56. : ill.
Bevezetés: A kutatás célja a sportos életmódot folytatók sportolási szokásainak és funkcionális élelmiszerekkel kapcsolatos tudásának feltárása volt, továbbá a funkcionális élelmiszerek népszerűsítése, figyelembe véve a várt eredményeket. A kutatás a tudatos élelmiszerfogyasztás, a közérzet, állóképesség, sportteljesítmény javulásának és a nemek közötti különbségek összefüggéseire összpontosított. Emellett a funkcionális élelmiszerek és étrend-kiegészítők együttes fogyasztásának lehetséges szinergikus hatása is a vizsgálat részét képezte. Módszertan: A kvantitatív vizsgálat során egy 29 kérdésből álló kérdőív került összeállításra. A Győr-Moson-Sopron megyében élő, sportos életmódot folytató lakosok töltötték ki 2020 januárjától májusig. Az adatgyűjtést a helyszínek sokasága, a papíralapú módszer, a válaszadás megtagadása és a pandémiás helyzet nehezítette. Az elemzések leíró és következtető statisztikai módszereket, beleértve regressziós elemzést, F és t-próbákat alkalmaztak. Eredmények: Az eredmények szerint a résztvevők jól tájékozottak a funkcionális élelmiszerekről. A vizsgálat alapján elmondható, hogy az egészségi állapotot kevéssé befolyásolja az életkor, azonban jelentős hatással van rá az anyagi helyzet. A nők jobban figyelnek az élelmiszer-összetételre, míg a férfiak nagyobb közérzetjavulást tulajdonítanak a funkcionális élelmiszerek fogyasztásának. A funkcionális élelmiszerek pozitív hatással vannak a közérzetre, az állóképességre és a sportteljesítményre. Azonban a funkcionális élelmiszerek és étrend-kiegészítők együttes fogyasztása nem mutatott szinergikus hatást. Következtetések: Összességében a kutatás alapján a funkcionális élelmiszerek pozitívan hatnak a sportolók közérzetére, állóképességére és sportteljesítményére. Ezek a hatások fontosak lehetnek a szabadidős és teljesítménysportban, valamint a munkahelyi teljesítmény tekintetében is. A funkcionális élelmiszerek fogyasztásának előmozdítása segíthet az étrend-kiegészítők és felesleges gyógyszerek csökkentésében. Kulcsszavak: funkcionális élelmiszer, sportos életforma, közérzet, állóképesség, sportteljesítmény