Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=163685
MOB:2023/4
Szerzők:Czikkely Hanga; Hajas Lívia; Benedek Csilla; Hermánné Juhász Réka
Tárgyszavak:NÖVÉNYEK, EHETŐ; NÖVÉNYI KIVONATOK; FERMENTÁCIÓ
Folyóirat:Új Diéta - 2023. 32. évf. 4. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Fermentált növényi tejhelyettesítők piaci körkép és fejlesztési irányok / Czikkely Hanga [et al.]
  Bibliogr.: p. 25. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2023. 32. évf. 4. sz., p. 21-25. : ill.


A növényi alapú, tejhelyettesítő italok iránti kereslet folyamatosan növekszik. A savanyított tejkészítményekhez (joghurt, kefir, aludttej) hasonló termékek azonban egyelőre viszonylag szűk választékban érhetők el a kereskedelemben. Munkánk célja, hogy egyrészt a kereskedelmi forgalomban kapható savanyított, növényi készítményeket megvizsgáljuk, másrészt, hogy ezekhez hasonló terméket állítsunk elő lencse-alapanyagból. Eredményeink azt mutatják, hogy vörös lencséből előállítható fermentált, növényi, joghurtszerű készítmény. Fogyasztói kedveltség tekintetében a lencsealapú készítmény nem különbözött szignifikánsan a szójaalapú referenciától, de kedvezőtlenebb értékelést ért el, mint a kókuszalapú termék. Eredményeink megerősítették, hogy megfelelő továbbfejlesztéssel a lencséből erjesztett készítmény a szójakészítmény olyan alternatívája lehet, amely táplálkozástudományi szempontból is előnyös módon egészítheti ki a növényi alapú tejhelyettesítőket.  Kulcsszavak: lencse, joghurt, fermentált készítmény, növényi alapú