Fermentált növényi tejhelyettesítők piaci körkép és fejlesztési irányok / Czikkely Hanga [et al.]
Bibliogr.: p. 25. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2023. 32. évf. 4. sz., p. 21-25. : ill.
A növényi alapú, tejhelyettesítő italok iránti kereslet folyamatosan növekszik. A savanyított tejkészítményekhez (joghurt, kefir, aludttej) hasonló termékek azonban egyelőre viszonylag szűk választékban érhetők el a kereskedelemben. Munkánk célja, hogy egyrészt a kereskedelmi forgalomban kapható savanyított, növényi készítményeket megvizsgáljuk, másrészt, hogy ezekhez hasonló terméket állítsunk elő lencse-alapanyagból. Eredményeink azt mutatják, hogy vörös lencséből előállítható fermentált, növényi, joghurtszerű készítmény. Fogyasztói kedveltség tekintetében a lencsealapú készítmény nem különbözött szignifikánsan a szójaalapú referenciától, de kedvezőtlenebb értékelést ért el, mint a kókuszalapú termék. Eredményeink megerősítették, hogy megfelelő továbbfejlesztéssel a lencséből erjesztett készítmény a szójakészítmény olyan alternatívája lehet, amely táplálkozástudományi szempontból is előnyös módon egészítheti ki a növényi alapú tejhelyettesítőket. Kulcsszavak: lencse, joghurt, fermentált készítmény, növényi alapú