Hisztaminérzékenyek vizsgálata a tünetek és az étrend vonatkozásában / Keles Mercedesz, Figler Maria, Breitenbach Zita
Bibliogr.: p. 9. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2023. 32. évf. 4. sz., p. 6-9. : ill.
A hisztaminintolerancia iránti érdeklődés az elmúlt években számottevően megnőtt. Célunk volt feltárni e betegségben szenvedő egyéneknél, hogy milyen nyersanyagok/ ételek okoznak tüneteket, és ezek fogyasztását képesek-e korlátozni vagy abbahagyni. Keresztmetszeti vizsgálatunk során saját szerkesztésű, anonim, önkitöltős kérdőívet alkalmaztunk, amelyben szociodemográfiai, antropometriai, betegséggel, életmóddal és élelmiszer-fogyasztással kapcsolatos kérdésekre kerestük a választ online közösségi oldal betegcsoportjában. A vizsgált 111 nő 51,4%-ának volt orvosi diagnózisa, azonban mindannyian szenvednek a betegség tüneteitől, 79,2%-uk már legalább egy éve. A tünetek közül leggyakoribb volt a gyomorpanasz (80,2%) és a bőrviszketés (58,6%). A panaszokat provokáló élelmiszerek közül kiemelkedők voltak a füstölt húsok (n = 86), a paradicsom (n = 84), az érlelt sajtok (n = 82), a pácolt/füstölt/konzerv halak (n = 72), a banán (n = 62) és a csokoládé (n = 44). Akik jobban figyeltek az élelmiszerek frissességére, azok nagyobb javulást értek el a panaszaik tekintetében (p = 0,002). A beteg állapota függ az egyéni érzékenységtől. Az élelmi anyagok/ételek frissessége mellett egyéni étrend kialakítására van szükség. Kulcsszavak: hisztamin, intolerancia, étrend