Pedagógusok ismeretének, felkészültségének, valamint segítségnyújtási hajlandóságának felmérése ételallergiás reakció esetén / Pintér Márton [et al.]
Bibliogr.: p. 23. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2023. 32. évf. 3. sz., p. 19-23. : ill.
Az ételallergia és az ételintolerancia drámain növekvő esetszámú betegség gyermekek és serdülők körében. Az allergiás reakciók 10-18%-a közoktatási intézményben levő fiataloknál tapasztalható, s ez nagy felelősséget ró a pedagógusokra. Célunk volt, hogy részleteiben felmérjük a hazai óvodai, általános iskolai és középiskolai pedagógusok ismereteit és tettrekészségüket az ételallergiás reakciókkal kapcsolatosan. Kérdőív formájában mértük fel a pedagógusok ismereteit, az online kérdőívet e-mailben küldtük el az óvodák, az általános iskolák és a középiskolák vezetőinek (n = 2340), megkérve, hogy továbbítsák azt a pedagógusoknak. Kérdőívünket 1348 (83,5%) nő és 266 (16,5%) férfi pedagógus töltötte ki. Ételallergiáról 1611 (99,8%) pedagógus hallott már, míg az ételintolerancia fogalmáról kevesebben (89,3%) tudtak, s a két fogalom közti különbséget a pedagógusok csaknem egyharmada (29%) nem ismerte. Az allergiás reakciók megnyilvánulási formáit súlyos-nak, felkészültségüket jellemzően alacsony szintűnek tartották. A közoktatási intézményekben az ételallergiás reakciók előfordulása gyakori, a pedagógusok felkészültsége meglepően csekély. A segítségnyújtási hajlandóság nagy, azonban a helyzet kezeléséhez szükséges információ hiánya miatt többen elmulasztanák a segítségnyújtást. Kulcsszavak: ételallergia, előfordulás, közoktatási intézmény, pedagógus, segítségnyújtás