Egészségesen öregedni - táplákozási stratégia az idősödő korosztály jellemző betegségeinek figyelembevételével / Fekete Mónika [et al.]
Bibliogr.: p. 22. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2023. 32. évf. 2. sz., p. 19-22. : ill.
Európa-szerte folyamatosan nő a várható élettartam, így az időskorúan eltöltött időszak is hosszabbodik. Az egészségben eltöltött, időskori életévek tekintetében a táplálkozás szerepe vitathatatlan, s az öregedés késleltetésében nagyon fontos tényező. Az életkor előre haladtával szinte elkerülhetetlen az immunrendszer hatékonyságának csökkenése és az idült betegségek megjelenése. Az egészségtudatos táplálkozással azonban a testi-szellemi egészség megőrizhető, s az idült betegségek kialakulása késleltethető vagy elkerülhető. A mértéktartó és minőségi étkezés fenntartásával számtalan betegség előfordulásának kockázata csökken. Időskorban a fehérje-, a vas-, a kalcium-, a D-vitamin-, a B12-vitamin- és az ómega-3-zsírsav-felvételre különösen oda kell figyelni. A mediterrán étrend, az energiafelvétel csökkentése, a vitaminok és az antioxidánsok, a növényi alapú étrend, a DASH-diéta és a MIND-diéta geriátriai betegségekkel való preventív össze-függései tudományosan megalapozottak és bizonyítottak. Kulcsszavak: megelőzés, táplálkozás, öregedés, geriátriai betegségek, DASH, MIND