Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=163014
MOB:2022/2
Szerzők:Süle Judit; Varga László; Hatvan Zoltán; Kerényi Zoltán
Tárgyszavak:PROBIOTIKUMOK; LACTOBACILLUS; EPESAV; GYOMORSAV
Folyóirat:Élelmiszervizsgálati Közlemények - 2022. 68. évf. 2. sz.
[https://eviko.hu/index.php/eviko]


  In vitro tesztrendszer alkalmazása probiotikus baktériumtörzsek szelektálására / Süle Judit [et al.]
  Bibliogr.: p. 3914-3915. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org/10.52091/EVIK-2022/2-4-HUN
  In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2022. 68. évf. 2. sz., p. 3904-3915. : ill.


Vizsgálataink célja olyan in vitro módszerek értékelése volt, amelyekkel egyszerűen és hatékonyan lehet feltételezetten probiotikus baktériumtörzseket szelektálni. A szóba jöhető eljárások közül a következőket teszteltük: szelektív táptalajon való tenyésztés, Gram-festés, kataláz-próba, hemolízis-, klonalitás-, aggregációs képesség-, gyomorsavtűrés- és epesavtűrés-vizsgálat. Kísérleteinkbe Erdélyben előállított nyers juhtej-, aludttej- és juhsajt-mintákból izolált, összesen 217 db baktériumtörzset vontunk be. A hemolizáló és a probiotikumokra nem jellemző Gram-negatív, valamint kataláz-pozitív fenotípust mutató izolátumokat kizártuk a vizsgálatokból. Az egyed szintű polimorfizmusok feltárására alkalmas RAPD-PCR vizsgálatok eredményei alapján összesen 34 klónosztályt és 57 egyedi RAPD mintázattal rendelkező törzset különböztettünk meg. Az így leszűkített 34 klónosztályból egy-egy törzset kiválasztottunk, majd teszteltük azok aggregációs képességét, továbbá sav-, és epesav-tűrését. Összesen hat izolátumnál mértük a probiotikus törzsekre jellemzően magas, 70% feletti aggregációs értéket. A savval vagy epesavval kiegészített szilárd táptalaj felületén végzett jelenlét-hiány vizsgálatok során sikerült több, kimondottan sav- és epesav-tűrő törzset is szelektálnunk. Eredményeink alapján kiválasztottuk a további tesztekbe - pl. antibiotikum-rezisztencia és antimikrobiális aktivitás vizsgálatokba - bevonandó izolátumokat. Kulcsszavak: probiotikum, Lactobacillus, epesav, gyomorsav, RAPD-PCR, autoaggregáció