Az ételintoleranciák diagnosztikájának és kezelésének fontosabb szempontjai / Bajor Judit
Bibliogr.: p. 183. - Abstr. hun.
In: Gyógyszerész Továbbképzés. - ISSN 1788-9049. - 2022. 16. évf. 5. sz., p. 179-183. : ill.
Az ételintoleranciákkal kapcsolatban sok téves információ van köztudatban, mind a laikusok, mind a szakemberek körében. Minden olyan tünetet, amely étel fogyasztásához köthető és más okkal nem magyarázható, intoleranciának gondolnak, holott ebbe a kórképbe is konkrét betegségek (pl. laktóz-, fruktóz-, FODMAP-, hisztaminintolerancia) tartoznak. A bizonytalanság oka lehet, hogy a diagnosztikában sokszor hiányoznak a megbízható markerek, így az legtöbbször tapasztalaton, a gyanított étel kizárásán alapul. Összefoglalónkban a legfontosabb ételintoleranciák jellegzetességeit, diagnózisát és kezelését foglaljuk össze.