Növényi összetevők: gyógyszerek helyett étrend-kiegészítőkben? / Lékai Ágnes
Bibliogr.: p. 352. - Abstr. hun., eng.
In: Gyógyszerészet. - ISSN 0017-6036. - 2022. 66. évf. 7. sz., p. 346-352. : ill.
A gyógynövények felhasználási területe átalakulóban van. Számos jel utal arra, hogy orális alkalmazásukra a legtágabb lehetőséget az étrend-kiegészítő kategória nyújthatja. Mindez annak a következménye, hogy gyógyszerhez rendkívül nehéz megfelelő minőségű alapanyagot találni, és gyakran az engedélyezési dosszié összeállításához szükséges klinikai adatok sem teljes körűek. Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy az étrend-kiegészítőkben alkalmazott növényeknek is számos minőségi követelménynek kell megfelelniük és a termékekre szigorú jelölési és reklámozási szabályok vonatkoznak. Az utóbbi tekintetében egy lényeges korlát, hogy a növényi anyagokra az úgynevezett "on-hold" egészségre vonatkozó állítások alkalmazhatók, melyek kizárólag az egyes összetevők és az egészség közötti összefüggésre utalhatnak, de a fogyasztók által remélt gyógyító vagy betegségmegelőző hatást nem lehet e termékkörnek jogszerűen tulajdonítani. A fogyasztók ezért a termék jelöléséből és reklámjából korlátozottan jutnak információhoz az egyes növényi összetevők szerepéről. Meg-oldásként szolgálhatnak olyan fórumok, kiadványok vagy ha-tósági oldalak, ahol van lehetőség tájékozódni ezen növények bizonyított hatásairól, az alkalmazni javasolt dózisról, nem megfeledkezve az interakciókról és kontraindikációkról sem. Kulcsszavak: növényi hatóanyagok, étrend-kiegészítők, egészségre vonatkozó állítások