A dietetikai tevékenység értékelése a személyi minimumfeltételek teljesülése tükrében, mi változott hat év alatt / Erdélyi Alíz [et al.]
Bibliogr.: p. 5. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2022. 31. évf. 4. sz., p. 2-5. : ill.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara közös felmérést készített 2021 szeptemberében a dietetikai tevékenységről a betegellátásban és az étkeztetésben. A vizsgálat során hazánkban működő hatvanhat egészségügyi intézmény (az összes ágylétszám 35 239) vezető dietetikusainak a válaszait dolgoztuk fel. Az adatok összehasonlíthatók a szövetség által 2015-ben, illetve 2016-ban végzett személyi minimumfeltételek megvalósulását elemző felmérések eredményeivel. Az intézmények összes ágyszámára vonatkoztatva 100 ágyra jutó dietetikus 2016-ban 0,8 fő volt, 2021-ben viszont 100 ágyra átlagosan 1,03 dietetikus jut. Az intézmények 55,5%-ánál valósulnak meg a személyi minimumfeltételek. 2021-ben átlagosan negyvennégyféle diétát szolgáltattak az intézményekben, s átlagosan nettó 577 Ft-ot fordítottak a betegek diétás ellátására, míg 2016-ban 550 Ft-ot. A dietetikus által végzett tanácsadás és a dietetikai dokumentáció 68,2%-ban rendszeresen megjelenik a zárójelentésben. Hat év alatt a diétára fordított minimumösszeg csupán 40 Ft-tal nőtt. Mindössze 9,1%-ban fordítottak külön figyelmet a COVID-osztályon kezelt betegek táplálásterápiájára. Kulcsszavak: dietetikai tevékenység, dietetikus, diétás ellátás, dietetikai tanácsadás