Az önkontroll és a kockázatészlelés kapcsolata serdülők étkezési magatartásával és motivációikkal / Szabó Katalin, Pikó Bettina
Bibliogr.: p. 517-518. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org/10.33616/lam.31.038
In: Lege Artis Medicinae. - ISSN 0688-4811. - 2021. 31. évf. 11. sz., p. 511-518. : ill.
Az egészségtelen táplálkozás okozta elhízás, és az ahhoz kapcsolódó betegségek súlyos népegészségügyi problémát jelentenek már a fiatalok körében is. A prevenció szempontjából nélkülözhetetlen a serdülők étkezési szokásainak, és az azokat befolyásoló tényezőknek a feltárása. Célunk serdülők étkezési magatartásának és motivációinak felmérése, valamint ezek önkontrollal és a táplálkozással kapcsolatos kockázatészleléssel való kapcsolatának felderítése volt. Kutatásunkban 374 szegedi és budapesti középiskolás vett részt (48% fiú, átlagéletkor: 16 év, szórás = 1,5). Az adatfelvételhez önkitöltős kérdőívet használtunk, amely a demográfiai kérdéseken kívül az étkezési magatartásra és motivációra vonatkozó, valamint a táplálkozással kapcsolatos kockázatészleléssel és az önkontroll felmérésével kapcsolatos állításokat tartalmazott. Faktoranalízissel csoportosítottuk az étkezési magatartást ("junk ételek/italok fogyasztása", "egészségorientált táplálkozás" és "nassolás és szokáson alapuló táplálkozás"), valamint az étkezési motivációkat (társas, érzelmi és külső motiváció, tradíciók és belső motiváció és egészségmotiváció). A korrelációanalízis eredményei szerint az önkontroll pozitív kapcsolatban állt az egészségorientált magatartással és az egészségmotivációkkal, valamint negatívan korrelált a társas, érzelmi és külső motivációkkal, illetve a "junk" ételek és italok fogyasztásával. Ez a két utóbbi együtt járt a nagyobb mértékű kockázatészleléssel is. Eredményeink felhívják a figyelmet arra, hogy az iskolai prevenciók kidolgozása során fokozott figyelmet kellene fordítani az önkontroll erősítésére és a kockázatészlelés és az étkezési motivációk szerepének feltárására. Kulcsszavak: serdülők, önkontroll, étkezési magatartás, étkezési motivációk, kockázatészlelés