Fogyasztószerként használt étrend-kiegészítők: minőségi problémák az Európai Unióban / Koncz Dorottya, Tóth Barbara, Csupor Dezső
Bibliogr.: p. 674-675. - Abstr. hun.
In: Gyógyszerészet. - ISSN 0017-6036. - 2021. 65. évf. 11. sz., p. 671-675. : ill.
A fogyókúrás termékek világszerte jelentős arányban vannak jelen az étrend-kiegészítők között. Egyes gyártók termékei nem engedélyezett és/vagy tiltott összetevőket is tartalmazhatnak az eredmény növelése érdekében. Az 1988-2019 közötti időszakban az Európai Unió Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Riasztási Rendszerében (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) összesen 2559 étrend-kiegészítővel kapcsolatos jelentést rögzítettek, ezek közül 299 (11,7%) termék tartozott a minőségi problémával jellemezhető fogyasztószerek kategóriába. A hamisításra felhasznált hatóanyagok közül leggyakrabban a 2, 4-dinitrofenol (DNP) fordult elő a készítményekben (113 esetben, 37,8%), amelynek humán alkalmazása komoly közegészségügyi kockázatot jelent. Gyakori volt a nem megengedett növényi alapanyag felhasználása (Hoodia gordonii, Stevia rebaudiana, Acacia rigidula). A súlycsökkentésre szánt étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos minőségi problémák a teljes vizsgált időszakban jellemzőek voltak, ám a jogszabályellenesen felhasznált anyagok mennyisége folyamatosan változott. A termékcsoport megfelelő minőségellenőrzésének alapja nem képzelhető el a hamisítási trendek ismerete és nyomon követése nélkül.