Szokatlan növényi alapanyagok felhasználása egy baromfihús receptben / Aleksandr Lukin, Natalia Naumova, Julia Betz
Bibliogr.: p. 3590. - Abstr. hun. - DOI: https://doi.org/10.52091/EVIK-2021/3-4-HUN
In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2021. 67. évf. 3. sz., p. 3584-3590. : ill.
Dolgozatunkban a fagyasztva szárított őrölt alma (7%) és brazil diómag (5%) kombinált felhasználásával készült sült baromfitermékek vizsgálati eredményeit mutatjuk be. A recept módosítása olyan töltött húskészítmények előállítását tette lehetővé, amelyek a hagyományoshoz képest előnyösebb fogyasztói tulajdonságokkal bírnak, az illatban alma- és diójegyekkel, enyhén savanykás-édeskés tónussal az ízben és karamell árnyalatokkal a színben. Ezen túlmenően megnövekedett élelmirost-tartalommal, szerves savakkal, fehérjékkel rendelkeznek. Ásványi elemekben gazdagok (Mo, Au, Cu, B, Mn, W, Be, Sn, Fe, Ca, Mg, P). Mindezek a vaj mennyiségének 4%-os csökkenése mellett valósultak meg. Kulcsszavak: félkész termékek brojlercsirkék húsából, fagyasztva szárított őrölt alma, brazil dió