Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=156309
MOB:2022/2
Szerzők:Papp Hanga; Patkó Alexandra; Molnár Andrea; Hajas Lívia
Tárgyszavak:TEJTERMÉKEK; LAKTÓZ
Folyóirat:Új Diéta - 2022. 31. évf. 2. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Savanyított tej- és tejszínkészítmények laktóztartalmának vizsgálata / Papp Hanga [et al.]
  Bibliogr.: p. 25. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2022. 31. évf. 2. sz., p. 23-25. : ill.


A szakirodalom szerint laktózintolerancia esetén nemcsak speciális, laktózmentes tejtermékek fogyaszthatók, hanem az egyéni enzimaktivitás függvényében a hagyományos módon előállított fermentált tejtermékek is. De sem a termékek címkéjén, sem a tudományos közösség által elfogadott tápanyagtáblázatban nem található mennyiségi információ e tejtermékek laktóztartalmára vonatkozóan. Kutatómunkánk céljául a kiskereskedelmi forgalomban kapható natúr, savanyított tej- és tejszínkészítmények laktóztartalmának meghatározását tűztük ki. Összesen 38 mintát gyűjtöttünk. A nem lektorált, internetes portálokon fellelhető ajánlások/állítások közül hármat vizsgáltunk. A címkén levő cukortartalom és a mért laktóztartalom között csak gyenge pozitív összefüggést (rs = 0,378; p = 0,019) találtunk, többek között emiatt sem célszerű a cukortartalom alapján megbecsülni a laktózfogyasztást. A kefirek esetében vártuk a legkisebb laktóztartalmat, ezzel szemben e termékcsoportnál detektáltuk a legnagyobb átlagértéket. A joghurtok és a tejfölök csoportjánál szignifikánsan kisebb (p<0,001) volt az átlagérték a kefirekhez viszonyítva. Feltételeztük továbbá, hogy a tejfölök laktóztartalma nagyobb a joghurtokéhoz képest, azonban ezt sem sikerült igazolni (p = 0,097).  Kulcsszavak: savanyított tejtermékek, laktóztartalom, joghurt, kefir, tejföl