Savanyított tej- és tejszínkészítmények laktóztartalmának vizsgálata / Papp Hanga [et al.]
Bibliogr.: p. 25. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2022. 31. évf. 2. sz., p. 23-25. : ill.
A szakirodalom szerint laktózintolerancia esetén nemcsak speciális, laktózmentes tejtermékek fogyaszthatók, hanem az egyéni enzimaktivitás függvényében a hagyományos módon előállított fermentált tejtermékek is. De sem a termékek címkéjén, sem a tudományos közösség által elfogadott tápanyagtáblázatban nem található mennyiségi információ e tejtermékek laktóztartalmára vonatkozóan. Kutatómunkánk céljául a kiskereskedelmi forgalomban kapható natúr, savanyított tej- és tejszínkészítmények laktóztartalmának meghatározását tűztük ki. Összesen 38 mintát gyűjtöttünk. A nem lektorált, internetes portálokon fellelhető ajánlások/állítások közül hármat vizsgáltunk. A címkén levő cukortartalom és a mért laktóztartalom között csak gyenge pozitív összefüggést (rs = 0,378; p = 0,019) találtunk, többek között emiatt sem célszerű a cukortartalom alapján megbecsülni a laktózfogyasztást. A kefirek esetében vártuk a legkisebb laktóztartalmat, ezzel szemben e termékcsoportnál detektáltuk a legnagyobb átlagértéket. A joghurtok és a tejfölök csoportjánál szignifikánsan kisebb (p<0,001) volt az átlagérték a kefirekhez viszonyítva. Feltételeztük továbbá, hogy a tejfölök laktóztartalma nagyobb a joghurtokéhoz képest, azonban ezt sem sikerült igazolni (p = 0,097). Kulcsszavak: savanyított tejtermékek, laktóztartalom, joghurt, kefir, tejföl