Esztétikum kontra produktum: lehet-e a táncművész intuitív evő? / Asiama Evelin, Szmodis Márta
Bibliogr.: p. 24. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2021. 30. évf. 3. sz., p. 20-24. : ill.
Bevezetés: A táncművészek körében gyakori a sportolói alacsony energiaellátottság (RED-S), amelyet komplex szervi, valamint pszichológiai problémák (pl. evészavarok) kísérhetnek. Az Intuitív Étkezés szemléletét azonban számos kutatásban összefüggésbe hozták a fizikai és a mentális jólléttel. Célkitűzés: aktív táncművészek (n = 22) táplálkozási szokásait vetettük össze áz aktuális sport-táplálkozási ajánlásokkal, valamint vizsgáltuk az Intuitív Étkezésre való hajlandóságukat. Módszerek: önbevalláson alapuló, saját online kérdőívet, emellett az Intuitive Eating Scale-II. magyar nyelvű fordítását és 24 órás Food Recallt alkalmaztunk. A testösszetételi paramétereket InBody 370-es készülékkel mértük fel. Eredmények: a vizsgált minta átlag-testzsírtartalma 16,4 +- 3,54%. A menarche életkormediánja 15,3 év volt. Az Intuitive Eating Scale-II. négy alskálája közül a legkisebb pontszámot a "Feltétel nélküli engedély az evésre" (2,83) alskála kapta. Következtetések: az Intuitív Étkezés alkalmazása megfontolandó a táncosok és az esztétikai sportolók táplálkozása esetén is. A jövőben javasolt olyan multidiszciplináris; intervenciós kutatás kivitelezése, amikor is nagyobb elemszámmal kerül sor a táncosok komplex vizsgálatára. Kulcsszavak: táncos, sporttáplálkozás, Intuitív Étkezés