Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=156291
MOB:2021/3
Szerzők:Juhász Anna Evelin; Hajas Lívia; Hermánné Juhász Réka
Tárgyszavak:HÚS; NÖVÉNYEK; ÉLELMISZERVIZSGÁLAT; TÁPLÁLKOZÁSI SZOKÁSOK; KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK
Folyóirat:Új Diéta - 2021. 30. évf. 3. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Növényi alapú hústermékek vizsgálata / Juhász Anna Evelin, Hajas Lívia, Hermánné Juhász Réka
  Bibliogr.: p. 14. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2021. 30. évf. 3. sz., p. 12-14. : ill.


A fogyasztói igények változása felszínre hozta a hús alternatíváinak megjelenését, s egyre többféle növényi alapú hústermékkel találkozhatunk éttermekben, valamint a boltok polcain. Kutatásunk célja az volt, hogy a húsanalógok ismeretét és fogyasztási gyakoriságát online kérdőív segítségével felmérjük, továbbá objektív mérési módszerekkel vizsgáljuk, hogy mennyire hasonlítanak ezek a termékek a valódi húsból készült húspogácsához. A kérdőívet két internetes csoportban osztottuk meg, ahonnan 396 válasz érkezett. A műszeres vizsgálatokhoz egy valódi húsgolyót és három húsanalógot készítettünk. A színmérést Konica Minolta CR 410 típusú, kézi digitális, színmérő készülékkel végeztük, míg az állománytulajdonságok vizsgálatához Brookfield CT3 Texture Analyzert használtunk. A fiatalabb korosztályba tartozók (20-29 év) és a nők gyakrabban fogyasztanak húsanalógokat. A mért L*, a*, b* színkoordináták alapján szignifikáns különbség van a növényi termékek és az igazi hús között (p<0,05). Eredményeink azt mutatják, hogy a növényi alapanyagból készült húspogácsák első ránézésre nagyon hasonlítanak a valódi húsból készültekre, azonban objektív mérési módszerekkel vizsgálva különbözők.  Kulcsszavak: növényi húsanalóg, fogyasztási gyakoriság, szín, állománytulajdonságok