A humán klinikai vizsgálat, mint módszer szerepe, helye és gyakorlati tapasztalatai a táplálkozástudományi kutatásokban / Némedi Erzsébet, Kiss Attila
Bibliogr.: p. 27. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2021. 30. évf. 2. sz., p. 24-27.
A klinikai táplálkozástudományi vizsgálatok régóta kulcsszerepet játszanak a tápanyagszükségletek egzakt meghatározásában. Ez különösképpen igaz a mikrotápanyagok változatos szerepének tisztázása esetében, de számos makrotápanyag vagy étrend tesztelése is folyt már ezzel a módszerrel. Amikor a randomizált, kontrollált vizsgálatok klinikai gyakorlattá váltak, a tudósok aggodalmukat fejezték ki alkalmazhatóságukat illetően. A táplálkozástudományt érintő kutatások esetében számos publikáció azzal érvelt, hogy a randomizált, kontrollált vizsgálati módszer (Randomized Controlled Trial, RCT), amely az ilyen módszerek gold standardja tápanyagok vizsgálatánál is, számos tisztázatlan kérdést vet fel. Sok érv gyakorlati megfontolásokat tartalmaz, az eredmények elégtelenségétől és az elégtelen beavatkozási időtartamtól kezdve a nagy lemorzsolódásig, az alacsony szintű, önkéntes együttműködésig, a körülmények változékonyságáig vagy a vizsgálati csoportok közötti ellentmondásokig. Jelen cikk a felmerülő aggályokat és a lehetséges megoldásokat hivatott összefoglalni. Kulcsszavak: humán klinikai vizsgálat, táplálkozástudományi kutatások, randomizált, kontrollált vizsgálatok, RCT