Antioxidánssal, fehérjével és rosttal dúsított álgabona-alapú növényi italok vizsgálata / Vajdovich Dorottya Krisztina [et al.]
Bibliogr.: p. 23. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2021. 30. évf. 2. sz., p. 20-23. : ill.
Az egészséges idősödés szempontjából többek között a megfelelő hidratáció, a fehérje- és rostfelvétel, illetve az étrendi antioxidánsok jelentősek. Kutatásunk középpontja egy saját fejlesztésű funkcionális ital, amely célzott összetételével az időskori problémák megelőzését szolgálhatja. Célunk volt a komponensek egymásra gyakorolt hatásának (rostok, fehérjék) az ital antioxidáns kapacitására gyakorolt befolyását in vitro emésztési modellen vizsgálni. Harminchárom különböző italminta polifenol-tartalmát és antioxidáns kapacitását határoztuk meg spektrofotometriás módszerekkel. Az antioxidánsok gyomor-bél rendszeren keresztüli hasznosulását in vitro emésztési modellel határoztuk meg, amellyel a vékonybélből a szérumba diffundáló polifenolok arányát is vizsgáltuk. Az antioxidáns tulajdonságokat hőkezelést követően tanulmányoztuk. Az adatok értékeléséhez összefüggés vizsgálatokat is alkalmaztunk. Kutatásunk eredményeként olyan italt fejlesztettünk, amelyben a fehérjék, a rostok, valamint a hőkezelés hatást gyakoroltak az antioxidáns tulajdonságokra. Az alkalmazott rostok és fehérjék megnövelték az antioxidáns kapacitást, ugyanakkor hő hatására romlottak az ital antioxidáns tulajdonságai. A biológiailag hozzáférhető polifenolok mennyisége az ital összetételétől függően csökkent, de még így is számottevő volt. Kulcsszavak: funkcionális ital, in vitro emésztési modell, rost, fehérje, hőkezelés