Pajzsmirigybetegségek dietoterápiája / Tűű László, Erdélyi-Sipos Alíz
Bibliogr.: p. 12. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2021. 30. évf. 2. sz., p. 10-12.
A rövid összefoglaló célja a pajzsmirigybetegségek ki-alakulásában lényeges étrendi tényezők áttekintése, valamint a pajzsmirigybetegségek megelőzésében alkalmazható diétás lehetőségek összegzése különös tekintet-tel a jódra, a szelénre, a cinkre és a gluténre. A kialakult pajzsmirigybetegségek kezelése és gondozása során jelentős étrendi tényezők, valamint az egyes tápanyagok és nyomelemek kedvező és kedvezőtlen hatásainak öszszefoglalása. A pajzsmirigybetegségeken belül a cikk ki-emelten foglalkozik a Hashimoto-thyreoiditis étrendi kezelésével, fókuszálva a jód, a szelén és a glutén szerepére. Fontosságuk miatt külön kiemeltük a speciális fiziológiás állapotokat (pl. terhességet, szoptatást), valamint a pajzs-mirigyműködés támogatására alkalmas diétás eszközöket egyaránt. Kulcsszavak: pajzsmirigy, jód, szelén, glutén, Hashimoto-thyreoiditis, diéta