Gyógyszer-diéta interakciók a mai divatétrendek tükrében / Mák Erzsébet
Bibliogr.: p. 238. - Abstr. hun.
In: Gyógyszerész Továbbképzés. - ISSN 1788-9049. - 2020. 14. évf. 7. sz., p. 235-238. : ill.
Számos élelmiszerről, annak összetevőjéről már ismert az orális gyógyszerek terápiás hatását befolyásoló tulajdonsága. Gátló hatásúak a tej és tejtermékek a Ca2+tartalmuk miatt (kelátképződés pl. a metotrexáttal, ciprofloxacinnal); vagy akár a grapefruit hatóanyaga, amely gátolja a májban a CYP450 enzimcsalád aktivitását. Serkentő hatással bír a paprika kapszaicin hatóanyaga, amely vérbőséget okozva fokozza a gyógyszerek felszívódásának sebességét a gyomorból, vékonybélből. A kiegyensúlyozott táplálkozástól eltérő étrendeknél a gyógyszer-diéta interakciók akár szélsőségesek is lehetnek. A cikkben arra keresem a. Választ, hogy napjaink divatdiétáinak összetétele mennyiben befolyásolja a gyógyszerek hatékonyságát. A trendi étrendek közé tartoznak a vegetáriánista irányzatok újabb fajtái, kiegészítve a környezettudatosság jegyében "clean eating" szemlélettel, de ide sorolhatók a már-már "vallássá" nőt paleolit, és ketogén étrendek is.